Kezdőlap > Műszaki Informatika
Szakirány választás · Szakmai gyakorlat

Műszaki Informatika Tanszék képzési céljai

 

Végzett hallgatóink professzionális informatikai és számítástechnikai ismeretek, természettudományos és műszaki alapismeretek, gazdasági és humán ismeretek, a műszaki tudáshoz nélkülözhetetlen felismerési és alkalmazási készség, mérnöki gyakorlati módszerek birtokában alkalmasak lesznek:

  • termelési, minőségbiztosítási és műszaki szolgáltatási folyamatok és rendszerek előkészítési, üzemeltetési és irányítási feladatainak ellátására; a tervezés és fejlesztés egyes részfeladatainak megvalósítására;
  • az informatika módszereit igénylő műszaki alkotások létrehozására; műszaki informatikai rendszerek, információs infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások, valamint azok adat- és programrendszereinek kidolgozására, fejlesztésére és üzemeltetésére.

 

A  Műszaki Informatika Tanszék (MIT) az intézményünkben folyó „műszaki informatika” és a „mérnök informatikus” képzés felelős tanszéke. A MIT végzi a szakon folyó képzés mintegy 60%-át és koordinálja valamennyi „beoktató” tanszék munkáját.

 Intézményünkben (korábban a jogelőd a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán) a műszaki informatika képzés – az országban elsők között – hagyományos képzési területekből (gépész, építő) kinőve indult 1987-ben.

 Jelenleg a nappali tagozaton folyó főiskolai szintű műszaki informatika szakos képzésben 753 hallgató, a mérnök informatikus BSc-képzésben 249 hallgató vesz részt.

A hallgatói létszám a műszaki informatika szak 1994-ben indult távoktatásos tagozatán 161 hallgató, a 2006-ban megkezdett BSc levelező képzésünkben 50 hallgató.

 Tervezett mérnök informatikus MSc-képzésünk fontos célja, hogy a szakirányú képzés szakmai mélységével felkészítsen a magas szintű kutató-fejlesztő mérnöki tevékenységre és a legtehetségesebbek számára a doktori képzésre. Ezért már a BSc-képzésben biztosítjuk az alapokat a műszaki informatika kiemelt kutatási-fejlesztési irányaihoz (nagy rendszerek komplexitáskezelése, mesterséges intelligencia alkalmazások, ember-gép kapcsolati algoritmusok) .

Laboratóriumi gyakorlatainkon jártasságot szerezhetnek az elektronikai eszközök, mérőberendezések, automatika elemek, irányító berendezések, robotikai eszközök kezelésében.        

 

                                                                               Dr. Szakonyi Lajos

                                                                                                                       op. szakvezető

                                                                                                                       

 

::Kapcsolat:: Print